Start

Portugal


Blog Flor del Vino
website Wim Over Wijn
facebook Flor del vino

In Portugal zijn nog vele wijnen te vinden met geheel eigen karakter. Daarom heeft Flor del Vino zich gespecialiseerd in wijnen uit Portugal. Het karakter van veel Portugese wijnen wordt gevormd door een combinatie van (extreme) klimatologische omstandigheden, unieke druivenrassen, specifieke bodemgesteldheid en gepassioneerde wijnmakers.

Portugese wijnen

Met een wijngaardoppervlakte van 380.000 ha is Portugal na Spanje, Frankrijk en Italië het 4e wijnland ter wereld. Op basis van volume staat Portugal op de 7e plaats. In Portugal is men meer op kwaliteit dan op kwantiteit gericht. Bovendien leidt de geringe hoeveelheid neerslag in veel wijngebieden tot relatief lage opbrengsten. Bijna iedereen kent Port, maar Portugal heeft veel meer te bieden dan Port alleen. Het land kent een zeer lange wijngeschiedenis. Sinds de toetreding tot de Europese unie is er fors geïnvesteerd in de wijnbouw. Vooral de kelders zijn sterk gemoderniseerd. Het gevolg hiervan is dat veel wijnen fruitiger, eleganter en dus toegankelijker zijn geworden, zonder hun karakter te verliezen. Deze wijnen worden ook buiten Portugal gewaardeerd. De grote troef van Portugal is de enorme hoeveelheid nationale en zelfs regionale druivenrassen met een eigen karakter. In Nederland is er een groeiende belangstelling voor Portugal als wijnland. Op de Belgische markt heeft Portugal na Frankrijk het grootste marktaandeel van alle wijnlanden. En Belgen weten wel wat lekker is. Portugal is trouwens als grootste leverancier van natuurkurk van groot belang voor wijnbouwers in de hele wereld’.

Wie zijn we?

Flor del Vino, een wijnimporteur gespecialiseerd in Portugese wijnen, is in 2006 opgericht door Loek Kampinga, vinoloog van de wijnacademie en ‘Formador Homologado del Vinos de Jerez’ (Sherry Educator). In 2016 behaalde Flor del Vino het certificaat KVNW Register Wijnhandelaar. In 2019 heeft Verbunt Verlinden de import van Portugese wijnen overgenomen. Tot 2020 was Loek bestuurslid van de KVNW en lid van de proefcommissies Port en Sherry van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Missie

Flor del Vino stelt zich tot doel kwaliteitswijnen uit Portugal met een eigen karakter voor een redelijke prijs op de Nederlandse markt te brengen en informatie te geven over andere aspecten van de Portugese cultuur, zoals de Fado. Klik hier voor de clip ‘Naufragio’ van Maria de Fátima. De sfeer en cultuur van Portugal ervaar je natuurlijk het best in Portugal zelf. Met TAP vlieg je dagelijks naar Lissabon en Porto. Klik hier voor vluchtinformatie (www.flytap.com). Als je in Porto bent, bezoek dan ook de mooiste boekwinkel van Europa: Lello Bookshop, Rua das Carmelitas 144. De winkel is in 1906 gebouwd in opdracht van José en António Lello, inderdaad, de familie van de Lello wijn. Klik hier voor een impressie. Flor del Vino bepleit nadrukkelijk het verantwoord gebruik van wijn en steunt ‘Wim Over Wijn’ www.wimoverwijn.nl.

Smaakontwikkeling

De laatste jaren neemt de gemiddelde kwaliteit van wijn toe. Tegelijkertijd gaan wijnen uit de hele wereld steeds meer op elkaar lijken, het wordt steeds moeilijker om wijnen op basis van geur, kleur en smaak te herkennen en hun herkomst te bepalen. Veel Portugese wijnen hebben nog wel een eigen, herkenbaar karakter. Dit is te danken aan eigenwijze wijnmakers die gebruikmaken van druivenrassen die buiten Portugal niet of nauwelijks voorkomen.

Expertise

Flor del Vino beschikt over ruime ervaring in de drankenwereld gedurende meer dan 35 jaar opgedaan bij o.a. Heineken en Bacardi. De wijnen worden in Portugal geselecteerd en vervolgens in Nederland getest door een proefpanel. In dit panel zit een beëdigd wijnmakelaar en verschillende register vinologen, waaronder Maurits Harskamp, de vinoloog van het jaar 2011.