Over port/portwijn

 

Historie

Al voor het begin van onze jaartelling was er wijnbouw in de Douro vallei. In de 17e eeuw, toen Frankrijk en Engeland in oorlog waren, zochten de Engelsen een alternatief voor de wijn die zij tot dan toe uit Frankrijk haalden. In Porto vonden zij wijnen uit de Douro. Rond die tijd begon men ook alcohol aan de wijnen toe te voegen. Hierdoor werden ze beter houdbaar voor de lange zeereis.

Gebied

De Douro is een prachtig, onherbergzaam gebied. Het klimaat is continentaal: koude winters en hete droge zomers. De opbrengsten zijn laag, wat de concentratie van de wijnen ten goede komt. De bodem bestaat uit schist, een soort leisteen. Het is een ruig gebied met steile hellingen. Daarom worden de meeste druiven met de hand geoogst.

Druiven

Port wordt gemaakt van vele verschillende typisch Portugese druivenrassen die zich in de loop van de geschiedenis hebben aangepast aan het extreme klimaat. Vroeger stonden verschillende rassen door elkaar aangeplant. Tegenwoordig worden de wijngaarden per ras ingedeeld.

Productieproces

Na de oogst worden de druiven geperst. Traditioneel gebeurde dit met de voeten in open granieten bakken (lagares). Op deze manier worden de kleur- en smaakstoffen uit de schillen geperst, zonder de pitten te beschadigen. De ongewenste smaken uit de pitten komen zo niet in de wijn. Met moderne technieken kan dit resultaat worden benaderd, de beste Port wordt echter nog steeds met voeten getreden. Tijdens de gisting wordt alcohol toegevoegd. Hierdoor stopt de gisting en blijven de natuurlijke nog niet vergiste suikers in de Port.

Typen Port

Er zijn 2 groepen rode Port, Ruby en Tawny die in verschillende typen worden ingedeeld. Daarnaast is er ook witte Port
Kenmerkend voor Ruby Port is de fruitige smaak en de robijnrode kleur. Ruby is een jonge Port die rijpt in zeer grote houten vaten waardoor de invloed van het hout op de smaak klein is. Ruby wordt op fles niet beter. Late Bottled Vintage (LBV) en Vintage Port zijn in feite Ruby Ports van een hoge kwaliteit en uit één oogstjaar. LBV rijpt 4 tot 6 jaar op hout en ontwikkelt zich meestal niet verder op fles. Vintage Port wordt alleen in een bijzonder goed jaar gemaakt. Na twee jaar houtrijping wordt de wijn ongefilterd gebotteld waardoor hij nog vele jaren op fles kan rijpen.
Tawny Port rijpt in kleine vaten. Hierdoor heeft de wijn meer contact met hout en zuurstof. Tawny heeft een bruinere kleur en rijpere smaak dan Ruby. Naast gewone Tawny bestaat Tawny Port met een leeftijdsaanduiding van 10, 20, 30 en 40 jaar. Naarmate Tawny ouder wordt, wordt de kleur lichter en meer oranjebruin. Colheita is een Tawny Port uit één oogstjaar die minimaal 7 jaar, maar soms ook veel langer op hout heeft gerijpt. Tawny Port ontwikkelt zich niet verder op fles, het heeft dan ook geen zin om deze wijn te bewaren.


landschap Duoro port